четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Държавна помощ:Комисията започва задълбочено разследване на продажба на имот от община Vanersborg, Швеция

Европейската комисия откри процедура на задълбочено разследване, съгласно правилата на ЕС за държавните помощи, за да установи дали Община Vanersborg (Швеция) е продала съоръжение за производство на храни на цена по – ниска от пазарната.

Vanersborg е купила обекта на 13 февруари 2008 г. за 17 милиона крони (€ 1 700 000) и го продава на 11 август 2008 г. за 8,0 милиона крони (€ 800000) на компания за недвижими имоти Hammar Nordic Plugg AB, която само след няколко дни го продава за 40 милиона крони (около € 4 000 000). Комисията ще разследва дали Hammar е получил скрита субсидия чрез ниската продажна цена. Откриването на задълбочено проучване дава възможност на заинтересовани трети страни да коментират мярката. То не предрешава окончателния резултат от разследването.

Хоакин Алмуния вицепрезидент на комисията, отговарящ за политика на конкуренцията заявява:
"Ако държавата продава публична собственост под нейната реална стойност, тя дава незаконно преимущество в полза на купувача, който получава собственост на данъкоплатците за по-малко от това, което тя струва. Това нарушава конкуренцията, защото другите компании, които купуват имоти на пазара, ще заплатят много по-високи цени.”
Европейската комисия открива процедурата за задълбочено разследване след жалба, в която се твърди, че Швеция е отпуснала незаконна държавна помощ на компанията за недвижими имоти Hammar Nordic Plugg AB. Hammar е купила съоръжение за хранително-вкусовата промишленост, от Община Vanersborg за 8,0 милиона SEK (около € 800000) на 11 август 2008 г. и няколко дни по-късно го продава на частен инвеститор за 40 милиона крони (около € 4 000 000 ), което прави печалба в размер на € 3.2 милиона в абсолютно изражение. Vanersborg преди това е купил имот за 17 милиона крони (€ 1 700 000).

Съгласно правилата на ЕС за държавните помощи, продажби на активи от държавни органи може да се считат за свободни от държавна помощ, когато те са направени по пазарна стойност. В случаите на продажба под пазарната стойност, купувачът получава активи на стойност по-ниска от тази, която реално е трябвало да заплати.Това му дава предимство пред конкурентите. Разследването на Комисията има за цел да определи дали цената, на която Vanersborg е продала имота, е в съответствие с пазарната стойност. Ако не, продажбата съдържа държавна помощ и Комисията ще проверява дали тези помощи са съвместими с правилата за държавни помощи на ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар