неделя, 5 април 2020 г.

Държавна помощ: Мерки на държавите членки за подпомагане на икономиката поради COVID-19


Мерките на Полша за подкрепа на икономиката
Европейската комисия одобри  схема за подпомагане на Полша в размер на 22 милиарда полски злоти (PLN) (около 4,8 милиарда евро) в подкрепа на полската икономика в контекста на епидемията от коронавирус. Схемата е одобрена в съответствие с Временната рамка за държавните помощи, приета от Комисията на 19 март 2020 г., изменена на 3 април 2020 г.
Полша е уведомила Комисията, че ще прилага  схема за гаранции по съществуващи или нови заеми за подпомагане на дружества, засегнати от епидемията от коронавирус. Схемата е с прогнозен бюджет от 22 милиарда полски злоти (приблизително 4,8 млрд. евро). Подкрепата се състои в предоставянето от полската Национална банка за развитие , Bank Gospodarstwa Krajowego, на публични гаранции по инвестиционни заеми и кредити за оборотни средства.

Схемата е предназначена за подпомагане на средни и големи полски компании, които работят във всички сектори и има за цел да ограничи риска, свързан с предоставянета на заеми на тези дружества, които са най-сериозно засегнати от икономическото въздействие на кризата от коронавирус. Тя ще помогне на предприятията да покрият своите непосредствени оборотни средства или инвестиционни нужди и да гарантира, че разполагат с достатъчна ликвидност, за да продължат дейността си.

Според  Комисията полската мярка съответства на условията, определени във Временната рамка. По-специално: i) размерът на базовия заем за всяко дружество е ограничен до необходимото за покриване на нуждите от ликвидност в обозримо  бъдеще, ii) гаранциите ще бъдат предоставени само до края на тази година, iii) гаранциите са ограничени до максимум две години продължителност и iv) премиите за гаранционни такси и лихвените проценти не надвишават нивата, предвидени от тези във Временната рамка.
Неповерителна версия на решението ще бъде публикувана под № SA.56876 в State aid register на ГД”Конкуренция” на ЕК.

Мерките на Гърция  за подкрепа на икономиката
Европейската комисия одобри схема  за помощ на Гърция в размер на 2 милиарда евро за подкрепа на гръцката икономика в контекста на епидемията от коронавирус. Схемата е одобрена в съответствие с Временната рамка за държавните помощи, приета от Комисията на 19 март 2020 г., изменена на 3 април 2020 г.

Мярката ще бъде изпълнявана чрез издаване на гаранции от Гръцката банка за развитие (HDB) на финансови посредници. Мярката частично ще гарантира приемливи заеми за оборотен капитал, получени от финансови посредници.
Схемата е отворена за всички гръцки предприятия, с изключение на финансови посредници, като банки, предприятия, занимаващи се с аквакултури, в селското стопанство и в сектори, които не са допустими от Европейския фонд за регионално развитие. Тя дава възможност за предоставяне на гаранции по заеми, за да се помогне на бизнеса да покрие непосредствените нужди от оборотен капитал.

Според Комисията гръцката мярка е в съответствие с условията, определени във Временната рамка. По-специално, тя покрива гаранции за оперативни заеми с ограничен матуритет и размер.Тя също така  ограничава риска, поет от държавата, до максимум 80%. Този риск се ограничава допълнително с ограничението, експозицията на държавата да е до 40% от обема на заемите, предоставени от финансов посредник. Това гарантира, че подкрепата е бързо достъпна при благоприятни условия. За постигането на тази цел мярката включва също минимално възнаграждение и предпазни мерки, за да се гарантира, че помощта се насочва ефективно от банките към
Неповерителна версия на решението ще бъде публикувано под №SA.56857 в State aid register на ГД „Конкуренция” на ЕК.

Мерките на Нидерландия за подкрепа на икономиката
Комисията одобри на Нидерландия временна рамка за 23 милиона евро за подпомагане на доставчици на услуги за социално подпомагане, здравеопазване и младежки грижи, предлагащи услуги у дома по време на епидемията от коронавирус. Схемата е одобрена в съответствие с  Временната рамка за държавните помощи, приета от Комисията на 19 март 2020 г., изменена на 3 април 2020 г.

Подкрепата е под формата на директни безвъзмездни средства и ще позволи на доставчиците да купуват, дават под наем, лицензират и прилагат приложения за електронно здравеопазване. Приложенията за електронно здраве допринасят за непрекъснатостта на поддръжката и отдалечени грижа за пациенти, които сега остават у дома по време на епидемията от коронавирус. Мярката има за цел да избегне социалното подпомагане, здравните грижи и младежките грижи да се сблъскат с проблеми с ликвидността поради значително увеличаване на търсенето на услуги у дома, което изисква финансовата подкрепа за инвестиции в приложения за електронно здравеопазване. С мярката доставчиците ще са в състояние да продължат да подкрепят нуждаещите се, като стимулират здравните услуги у дома и заменят с домашни грижи леченията, които не са свързани с коронавирус и обикновено се предоставят от болници.

Според Комисията схемата съответства на условията, определени във Временната рамка. По-специално максималният размер на помощта не надвишава 100 000 евро на предприятие.
Неповерителна версия на решението ще бъде публикувана под № SA.56915 в State aid register на ГД „Конкуренция” на ЕК .

Мерките на Дания за подкрепа на икономиката
Европейската комисия  одобри на Дания схема за държавни заеми в размер до 1,5 милиарда датски крони (около 200 млн. евро) за подкрепа на Фонда за гарантиране на пътуванията ("Rejsegarantifonden"). Мярката  е одобрена в съответствие с Временна рамка за подпомагане на икономиката в контекста на епидемията от COVID-19, приета от Комисията на 19 март 2020 г.
Мярката на Дания за подпомагане е под формата на държавен заем и има за цел да подпомогне Фонд "Гарантиране на пътуванията", който предоставя възстановяване на разходите на пътуващите в случай на отмяна на пътувания. По-специално мярката обхваща туристически пакети, които са били отменени поради извънредните обстоятелства, причинени от епидемията от коронавирус и последващите ограничения за пътуване, наложени от датското правителство.
Заемът има за цел: i) да гарантира, че на организаторите на пътуването остава на разположение  достатъчна ликвидност, за да се противодейства на щетите, причинени на пазара за пакетно туристическо пътуване, ii) да се запази непрекъснатостта на икономическата дейност по време на и след епидемията от коронавирус, и iii) да се осигури възможно най-бързо уреждане на свързаните с тях възстановявания  на суми на пътуващите. Мярката има общ бюджет от 1,5 милиарда датски крони (около 200 млн. евро).

Според Комисията датската мярка съответства на условията, определени във Временната рамка. По-специално, размерът на кредита е предназначен да покрие нуждите от ликвидност на Фонда в обозримо бъдеще. Договорът за кредит ще бъде подписан до края на тази година, а падежът на кредита ще бъде 6 години. Освен това Дания ще гарантира, че заемът за Фонда ще бъде изцяло отделен за възстановяване на отменени договори за пакетни туристически пътувания поради епидемията от коронавирус. По този начин мярката ще осигури сигурност на засегнатите потребители, чиито пътувания са били прекъснати по време на епидемията. 
Според Комисията мярката ще допринесе за управлението на икономическото въздействие на епидемията от коронавирус в Дания. Тя е необходима, целесъобразна и пропорционална и отговаря на целта да се отстранят сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във временната рамка.
Неповерителна версия на решението ще бъде публикувана под № SA.56856 в  State aid register на сайта на ГД”Конкуренция” .

Мерките на Германия за подкрепа на икономиката
Европейската комисия одобри на Германия схема за държавни помощи, с която се удължават мерките, приети на 22 март 2020 г., с цел подпомагане на икономиката заради  епидемията от коронавирус. По-специално, удължаването на срока позволява да се предостави помощ от други регионални органи и насърчителни банки, които не са обхванати от съществуващите мерки. Тази схема е одобрена в съответствие с  Временната рамка за подпомагане на икономиката в контекста на епидемията от COVID-19, приет от Комисията на 19 март 2020г.

Подобно на първата субсидирана схема за заеми, тази нова схема е отворена за всички дружества от реалната икономика. Макар че първоначалната схема е разработена по такъв начин, че субсидираните заеми да могат да бъдат отпускани само от германската Kreditanstalt für Wiederaufbau ("KfW"), сега  новата схема позволява на други регионални органи и насърчителни банки да предоставят подкрепа по същия начин. Тя дава възможност да се предоставят заеми при благоприятни условия, за да се помогне на предприятията да покрият текущи потребности  от оборотен капитал и инвестиционни нужди. Целта на мярката е да се осигури на дружествата ликвидност да продължат дейността си, тъй като са изправени пред трудното положение, причинено от епидемията от коронавирус.

Схемите за субсидирани заеми се допълват от друга схема, одобрена от Комисията на 24 март 2020 г., по която могат да бъдат предоставени гаранции по заеми. Комисията установи, че германската мярка съответства на условията, определени във Временната рамка. По-специално, i) сумата на базовия заем на дружество е свързана с покриването на нуждите от ликвидност в обозримо бъдеще, ii) заемите могат да бъдат отпускани само до края на тази година, iii) заемите са ограничени до максимален срок от шест години, и iv) схемата предвижда механизъм, който да гарантира, че търговските банки прехвърлят предимството на субсидираните ставки на дружествата, които се нуждаят от подкрепа.

Според Комисията мерките са необходими, подходящи и пропорционални за преодоляване на сериозни затруднения в икономиката на държавата членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във Временната рамка.
Неповерителна версия на решението ще бъде публикувана под № SA.56856 в  State aid register на ГД”Конкуренция” .

Мерките на Швеция за подкрепа на икономиката
Европейската комисия одобри схема на Швеция за помощ в размер на 100 милиарда шведски крони (приблизително 9,1 милиарда евро) за подпомагане на икономиката в контекста на епидемията от коронавирус. Схемата е одобрена в съответствие с Временната рамка за подпомагане на икономиката в контекста на епидемията от COVID-19, приет от Комисията на 19 март 2020 г.

Мярката за подпомагане на  Швеция представлява схема за гаранции по нови заеми, предоставени от търговски банки за подпомагане на дружества, главно малки и средни предприятия (МСП), засегнати от епидемията от коронавирус. Схемата има за цел да ограничи риска, свързан с емитирането на заеми на дружествата, които са най-силно засегнати от икономическото въздействие на кризата, като по този начин се гарантира продължаването на дейността им.

Според Комисията, мярката на Швеция съответства на условията, определени във Временната рамка. По-специално: i) размерът на базовия заем за всяко дружество е ограничен до необходимото за покриване на нуждите от ликвидност в обозримо бъдеще, ii) гаранциите могат да бъдат предоставени най-късно до 30 септември 2020 г., iii) гаранциите са ограничени до три години; при изключителни случаи може да се удължи с  още три години, и iv) поетият от държавата риск е ограничен до максимум 70 %,
Неповерителна версия на решението ще бъде публикувана под № SA.56860 в State aid register на ГД” Конкуренция”

Мерките на Испания за подкрепа на икономиката
Комисията одобри схема "чадър" на Испания за подпомагане на икономиката заради  епидемията от коронавирус.
Комисията одобри  две испански гаранционни схеми на 24 март. 
Новата схема  представлява „чадър”, чрез който ще се подпомагат дружества, засегнати от епидемията от коронавирус. Одобрената схема се състои от национална временна рамка за държавна помощ, въз основа на която испанските органи (на национално, регионално и местно равнище) ще могат да отпускат помощи за подпомагане на дружества, засегнати от епидемията от коронавирус.
По-специално, под този "чадър" испанските органи ще могат да предоставят ликвидна подкрепа на самонаети лица, малки и средни предприятия (МСП) и големи дружества под формата на преки безвъзмездни средства, възстановяеми аванси, данъци и плащания по заеми и субсидирани лихвени проценти по заеми. Тази схема има за цел да подпомага компании, които са изправени пред трудности поради загуба на приходи и ликвидност в резултат на икономическото въздействие на епидемията от коронавирус. По-специално, тя ще помогне на предприятията да покрият непосредствени оборотни средства или инвестиционни нужди.

Според Комисията  испанската мярка съответства на условията, определени във Временната рамка. По-конкретно:
-По отношение на преките безвъзмездни средства, подлежащ на връщане аванс, данъчните предимства и предимствата на плащанията, подпомагането на всяко дружество няма да надхвърля 800 000 евро на дружество, както е предвидено във Временната рамка. 
-По отношение на държавните гаранции и субсидираните лихвени проценти, i) размерът на заема за едно дружество и неговата продължителност са ограничени, както е посочено в Временната рамка, и ii) премиите и лихвените проценти за гаранционни такси не надвишават нивата, предвидени от Временната рамка Рамка.
Неповелителна версия на решението ще бъде пувликувана под № SA.56851 в  State aid register на ГД „Конкуренция”  на ЕК.

Мерките на Малта за подкрепа на икономиката
Европейската комисия одобри схема за държавна помощ на Малта в подкрепа на икономиката в контекста на епидемия от коронавирус в размер на 350 милиона евро в съответствие с Временната рамка.
Мярката представлява временна рамка за схема за гаранции за заеми за оборотни средства, предоставени от търговски банки за подпомагане на дружества, засегнати от епидемията от коронавирус. Схемата има прогнозен бюджет от 350 млн. евро. 

Според Комисията мярката на Малта съответства на условията, определени във Временната рамка. По-специално: i) сумата на базовия заем за всяко дружество е свързана с покриването на нуждите от ликвидност в обозримо бъдеще, ii) гаранциите ще бъдат предоставени само до края на тази година, iii) гаранциите са ограничени до максимум шест години, и iv) премиите за гаранционни такси не надхвърлят нивата, предвидени във  временната рамка.
Неповерителна версия на решението ще бъде публикувана под № SA.56843 в State aid register на ГД „Конкуренция” на ЕК

Мерките на Португалия за подкрепа на икономиката
Комисията одобри две схеми с общ бюджет 13 милиарда евро на Португалия за подпомагане на дружества засегнати от епидемията от коронавирус. Схемите са одобрени в съответствие с Временната рамка.
1.Схема за преки безвъзмездни средства;
2.Държавна гаранционна схема за инвестиционни и оборотни заеми, отпуснати от търговски банки.
Подпомагането по двете схеми ще бъде достъпно за малките и средните предприятия (МСП) и големите предприятия, които са изправени пред затруднения в резултат на икономическото въздействие на епидемията от коронавирус. Целта на схемата е да помогне на предприятията да покрият своите непосредствени оборотни разходи  или инвестиционни нужди, като по този начин се гарантира продължаването на дейността им.

Според Комисията мерките на Португалия съответстват на условията, определени във Временната рамка.
По-специално:
 - По отношение на преките безвъзмездни средства помощта за дружество няма да надхвърля 800 000 евро на дружество, както е предвидено във Временната рамка;
- По отношение на държавните гаранции, i) размерът на базовия заем за всяко дружество, покрит с гаранция, е ограничен, както е посочено във  Временната рамка, ii) гаранциите са ограничени до максимум шест години, и iii) премиите за гаранционна такса не надвишават нивата предвидени в временната рамка.
Неповерителна версия на решението ще бъде публикувана под № SA.56873 в State aid register на ГД „Конкуренция”на ЕК.
Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19



Няма коментари:

Публикуване на коментар